tulpen

Zo haal je het voorjaar in huis

Vroeger werd aan het einde van de winter een grote voorjaarsschoonmaak gehouden. Alles ging naar buiten, meubels werden geboend, gordijnen gewassen, kleden uitgeklopt. Als kind heb ik dit mijn oma vaak zien doen. Ik vond het toen nogal een grootse aanpak maar het rook wel lekker fris en de boenwas van de meubelen doet me nu ook nog aan vroeger denken.
Nu heb ik deze manier van schoonmaken niet zozeer van oma overgenomen maar ik vind het wel heerlijk om op te ruimen en het huis weer van een fris gevoel te voorzien. Met deze tips help ik je op weg naar het voorjaarsgevoel in huis:

Opruimen

Een van mijn favorieten zijn de kledingkasten, wat heb je afgelopen seizoen niet gedragen en ga je waarschijnlijk ook niet meer dragen, dat kan weg. Vervolgens de zomerkleren weer bekijken, wat heb je nog en wat past niet meer. Met name bij de kinderen is dit soms schokkend, wat kunnen zij groeien in een seizoen! Het leuke is dat er in het voorjaar verschillende kledingbeurzen en rommelmarkten zijn om het eventueel weer door te verkopen. Of maak er anderen blij mee door het weg te geven of naar een inzamelpunt te brengen.

Neem na de kleding ook de andere kamers door, wat is er afgelopen winter allemaal verzameld. Waar zijn de kerstcadeautjes en pakketten gebleven, wordt het gebruikt of kan het beter een andere bestemming krijgen? Zijn er in de winter boeken of tijdschriften gelezen, ga je dat nog een keer doen of kun je er iemand anders blij mee maken. Had je jezelf voorgenomen een hobby uit te gaan voeren en spullen verzameld? Ben je deze spullen ook echt gaan gebruiken of is het bij een voornemen gebleven?

Tijdens deze opruimslag is het heerlijk om ook de ramen open te zetten en de kasten direct even schoon te maken, spullen even van de kant en alles is weer lekker fris.

Kleur en aankleding

Het voorjaar is ook altijd een fijn moment om weer eens opnieuw naar je interieur te kijken. Ben je nog blij met de kleur, of zijn de muren aan een opfrisbeurt nodig. Mooie lichte kleuren, aardetinten of pastellen, het kan allemaal.

Ook is het een mooi moment om te wisselen in accessoires. Wissel de pluimen van de winter in voor bloesemtakken, vervang prints en foto’s in lijsten en wissel van kussenhoezen. In de winter kun je het weer opnieuw gebruiken (mits je er dan nog blij van wordt). Ook de indeling kun je veranderen. Was het in de winter fijn om met de bank een uitzicht te hebben op de haard, in het voorjaar is het ook fijn om naar buiten te kijken. Tulpen in een vaas of bollen met bijvoorbeeld blauwe druifjes en narcissen geven ook altijd een heerlijk voorjaargevoel in huis.

Planten en stekjes

Tot slot het groen in huis, aan de planten is ook te zien dat het voorjaar begonnen is. Ze beginnen weer te groeien en krijgen ook weer nieuwe scheuten. Leuk om weer stekjes van te maken door ze in vaasjes te zetten en verder te laten groeien. Zodra ze genoeg wortels hebben kunnen ze in de aarde. Of je laat ze in het water staan, leuk op tafel, aan een tak of aan een rek.
Vergeet ook niet te kijken of de pot nog groot genoeg is en of de aarde nog voedzaam is. Op den duur raakt deze aarde vervuild door het leidingwater en raken de voedingsstoffen op.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Inspiratienieuws?

Vind je het leuk om tips en informatie te ontvangen over interieur, ontspannen wonen en rust in huis? Laat dan hier je mailadres achter en je ontvangt maandelijks Bisti-Inspiratienieuws in je mailbox.