blog rust en eenheid in het interieur

rust en eenheid in je interieur

Droom jij van een huis wat eenheid en rust uitstraalt, wat gezellig en opgeruimd is en waar je optimaal kan genieten? Maar is het eigenlijk maar een rommeltje en een ratjetoe aan spullen? Lees dan verder, met deze tips creëer jij ook rust en eenheid in je interieur.

Kies voor natuurlijke materialen
Deze stralen van zichzelf al rust uit en combineren makkelijk met elkaar. Krijt of kalkverf is mat en daardoor rustig aanwezig op de muren. Het materiaal is grover qua samenstelling waardoor geluiden beter opgenomen worden. Een goede akoestiek vergroot het gevoel van rust.                                                                                                                

Bepaal de juiste kleuren
Kies kleuren die je mooi vind en bij je passen. Naturelle kleuren zoals wit, beige en aardetinten zorgen voor rust. Maar je kunt ook kiezen voor donkere tinten, deze zorgen voor geborgenheid. Groen en blauw staan voor rust, denk maar eens aan de kleuren welke in de natuur voorkomen. Door kleuren te kiezen uit hetzelfde kleurenpalet ontstaat er eenheid.

Heb je veel kleur waar je niet omheen kunt zoals kinderspeelgoed. Geef dit een mooie plek en houdt het op één plek in huis. Speelgoed kan bijvoorbeeld ook een mooi item zijn in een open kast. Wanneer je kiest voor speelgoed uit dezelfde kleurgroep kun je er een leuke eyecatcher van maken.

Of een boekenkast bijvoorbeeld, dit is vaak ook een kleurrijk geheel. Door de boekenkaften op kleur te zetten ontstaat er meer rust. Of draai ze eens om, door ze op categorie te zetten kun je ze toch makkelijk terugvinden en op het oog zie je alleen de naturel getinte pagina’s.

Kies alleen datgene wat je mooi vindt
In een eerder blog heb ik geschreven over de opruimmethode van Marie Kondo, de KonMari-methode. In deze manier van opruimen houdt je alleen datgene waar je blij van wordt. Al het overbodige en dat wat je niet gebruikt kan weg. Dat wat je houdt geef je een vaste plek in huis waardoor het opgeruimd blijft. Geen rondslingerende spullen meer en een omgeving van rust en optimaal genieten.

Kader je accessoires
Zet niet overal in huis wat neer maar maak groepjes door verschillende voorwerpen te combineren. Kijk hierbij naar hoogteverschillen en kleur en kies bij voorkeur voor drie items bij elkaar. Zet het niet te vol maar laat ook plekken leeg voor een rustig evenwicht. Ook kun je kiezen voor een groot item in plaats van vele kleine om het geheel rustiger te houden.

Wanneer je het leuk vind om tekeningen, kaarten of andere items op te hangen. Zorg er dan voor dat deze binnen een frame hangen. Voor ons oog wordt het dan een geheel in plaats van losse items. Ook kun je kiezen voor verschillende lijsten maar wel in dezelfde kleur voor rust en eenheid.

Creëer ruimte
Door spullen van de vloer te laten komen lijkt de ruimte luchtiger en lichter, bijvoorbeeld een bank of kast op pootjes. Of zet eens een plant op een tafeltje, je gaat de hoogte in en creëert ruimte op de vloer.

Verminder prikkels
Wanneer je hersenen minder prikkels te verwerken hebben wordt er meer rust ervaren. Belangrijk dus om spullen die je niet nodig hebt op te ruimen. Door vaste plekken te gebruiken om op te ruimen maak je er eerder gebruik van. Maatwerk kan hierbij de ideale oplossing zijn.

Het keukenblad, de eettafel en de hal/berging zijn echte ‘rommelmagneten’. Wanneer er iets ligt wat nog opgeruimd moet worden komt er gegarandeerd wat bij. Alleen maar prikkels en onrust. Door deze plekken leeg en opgeruimd te houden zorg je voor meer rust om je heen.

Planten
Tot slot planten. Deze groene vrienden stralen rust uit, brengen je dichter bij de natuur en werken luchtzuiverend. Planten hebben regelmatig verzorging nodig. Hier de tijd voor nemen en er bewust mee bezig zijn heeft ook nog eens een kalmerende uitwerking.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *