Heerlijk die kindertijd, lekker spelen, ontdekken en rommel maken. Maar daarna komt het opruimen, daar hebben de kids meestal geen zin in.. Herkenbaar? Lees dan verder, met deze tips kun jij ordenen en opruimen in de kinderkamer.
Maak ruimte
Zoek regelmatig het speelgoed uit. Goede momenten hiervoor zijn bijvoorbeeld: voor sinterklaas, voor de verjaardag of na de zomervakantie. Je hebt dan meteen voor ogen wat je kind aan spullen heeft of wat eventueel nog nodig heeft.
Selecteer, eventueel samen met je kind, wat weg kan. Bedenk hier direct een bestemming voor zodat het niet alsnog in huis blijft liggen. Bestemmingen kunnen zijn vrienden of familie met jongere kinderen, de speelgoedbank of de kringloopwinkel. Speelgoed met echt een dierbare herinnering kun je bewaren, bijvoorbeeld in een memory box. Ben hier wel selectief in, voordat je het weet zit de box al vol.
Wissel het assortiment af
Varieer in aanbod zodat je kind steeds iets nieuws heeft om mee te spelen. Leg speelgoed tijdelijk weg op bijvoorbeeld de zolder en ruil het een tijdje later weer om met ander speelgoed. Minder aanbod maakt het voor je kind ook makkelijker om te kiezen waarmee hij/zij wil spelen.
Berg op in dichte kasten of bakken
Niets is zo onrustig voor het oog als gekleurd speelgoed in alle vormen en gradaties. Wanneer je opbergt in dichte kasten of bakken ervaar je deze onrust minder. Je hoeft natuurlijk niet alles weg te stoppen, een paar mooie items mogen best blijven staan en kunnen zelfs ook mooi passen in het interieur. Bijvoorbeeld een houten loopwagen, een mooie pop of trein mag best in het zicht staan, zolang het maar niet teveel wordt.
Kies een geschikte opberger voor het speelgoed. Grote bakken voor groot speelgoed, kleine bakjes voor stiften en knutselspullen.
Berg staand op
Ken je dat, je pakt een spel onder uit de kast en de hele stapel valt om? Heb je een beetje pech zorgt dit er ook nog eens voor dat de hele stapel opnieuw rechtgezet moet worden anders gaat de deur niet eens dicht. Sonde van je tijd. Wanneer je puzzels of spelletjes staand opbergt is dit probleem opgelost. Je schuift het er makkelijk in en uit zonder dat alle spellen van positie veranderen.
Sorteer op kleur
Het oog en de hersenen houden van rust. Ze hebben al veel te registreren de hele dag door. Door spullen op kleur te zetten, links beginnen met donker en toewerken naar licht, creëer je rust en eenheid. Dit kun je toepassen op bijvoorbeeld boeken, spellen of puzzels. Maar ook knuffels zou je op kleur kunnen zetten.
Zorg dat je kind makkelijk zelf op kan ruimen
‘Gemak dient de mens’ is een oud gezegde maar nog steeds waar. Maak het voor je kind makkelijk om zelf op te ruimen. Zorg dat er voldoende plek is om op te bergen zodat het ook past wat teruggelegd moet worden. Een lade vullen welke eigenlijk al vol zit is niet handig. Zorg ook voor overzicht om op te bergen zodat je kind weet waar wat hoort. Werk hierbij eventueel met plaatjes of foto’s om het te verduidelijken.
Maak er een gewoonte van om op te ruimen
Vaste momenten voor het opruimen zorgen ervoor dat dit een gewoonte gaat worden. Opruimen hoort bij het spelen. Maak er bijvoorbeeld een leuke afsluiting van de dag van. Zing samen een lied tijdens het opruimen of houd een wedstrijdje, wie heeft het snelst alle lego in de bak. Voor je het weet zijn jullie alweer klaar, opgeruimd staat netjes.
Wil je op de hoogte blijven van mijn blogs en leuke tips over opgeruimd en ontspannen wonen? Laat dan hier even een berichtje achter en je ontvangt maandelijks Bisti Inspiratienieuws.