opgeruimd wonen

opgeruimd en ontspannen wonen, zo kun jij dat ook

We moeten tegenwoordig veel en de omgeving verwacht nogal wat van ons. Werk, gezin, gezondheid, sporten, sociale contacten, social media etc. Op dit moment, in de lockdown, ligt er veel stil. Maar daar staat tegenover dat er juist in huis veel te doen is. We werken thuis en er zijn minder mogelijkheden om erop uit te gaan. Des te belangrijker om thuis je rust te kunnen vinden.

Bewustwording omgeving

De hele dag door krijgen we informatie binnen via de zintuigen. De hersenen filteren deze informatie en zijn dus continue hard aan het werk. Om ervoor te zorgen dat de hersenen niet overprikkeld raken, is het belangrijk dat ze regelmatig tot rust komen. Je zult je bewust moeten worden van de prikkels om je heen. Je kunt de prikkels in huis verdelen. Prikkels waar je blij van wordt en prikkels waar je onrustig van wordt. Het is de uitdaging om zo min mogelijk prikkels te krijgen die je onrustig maken.

Prikkels om je heen

Prikkels in huis waar je onrustig van wordt zijn bijvoorbeeld administratie welke nog moet gebeuren, rondslingerende spullen welke altijd op de tafel blijven plakken, kledingstukken en schoenen waar je bijna over struikelt. We herkennen het vast allemaal. Zeker in een gezin met kinderen is er altijd wel wat op te ruimen. Al deze items worden geregistreerd door je hersenen. Ze leiden je af en zorgen voor onrust. Tijd dus om deze prikkels ‘op te ruimen’.

Blij worden van je omgeving

Zelf heb ik al diverse manieren van opruimen geprobeerd. Werken per kamer, iedere dag een item wegdoen, pas iets nieuws kopen wanneer ik opgeruimd had. Voordat ik klaar was met mijn manier van opruimen was het eerste deel alweer een rommel. Tot ik een aantal maanden geleden de KonMari-methode van Marie Kondo ontdekte. Dit was voor mij dé manier van opruimen. Marie Kondo laat je bewust worden van je spullen en laat je enkel houden waar je blij van wordt, wat ‘spark joy’ geeft. Na de opruimmarathon heb je alleen nog spullen die je vreugde geven en die je daadwerkelijk gebruikt. En dus prikkels waar je blij van wordt. Een bijkomend voordeel is dat je je ook bewuster wordt van nieuwe aankopen. Beter voor de portemonnee, het milieu en het voorkomt dat het weer opnieuw een rommel wordt in huis. Geen nutteloze spullen, snelle aankopen en onrust meer vanaf nu.

Een opgeruimd huis

Hoe creëer je nu zo’n fijn opgeruimd huis? Volgens de KonMari-methode werk je per categorie en niet per plek. Je begint bij de categorie kleding, daarna boeken, vervolgens papier, dan Komono (allerlei) en tot slot spullen met emotionele waarde.

Per categorie verzamel je alles in huis wat daarbij hoort en leg het bij elkaar op een stapel. Hierdoor zie je hoeveel je hebt. Vaak komen spullen op verschillende plekken in huis terecht waardoor je geen overzicht meer hebt in de hoeveelheid. En je hebt vaak meer dan nodig. Het is makkelijk dat alles overal voor het grijpen ligt maar weet je nog eerder, je hersenen die alles registreren en zorgen voor onrust?

Goed, we gaan even terug naar de eerste categorie, kleding. Wanneer je alles verzameld hebt bekijk je de stapel. Vervolgens haal je er één item uit, houdt het vast en bedenk je of je er blij van wordt. Zo ja, dan mag het terug in de kast. Zo nee, dan kan het weg. Op deze manier doorloop je de hele stapel en vervolgens ga je naar de volgende categorie. Kleding is het makkelijkst om op deze manier op te ruimen. Emotioneel is het moeilijkst. Het is daarom belangrijk om de volgorde van de categorieën aan te houden.

opgeruimd wonen

Na het opruimen is het belangrijk om alles een vaste plek te geven. Zorg dat de plek overzichtelijk is en leg spullen van hetzelfde soort bij elkaar. Wanneer iets een duidelijke, vaste plaats heeft leg je het makkelijker terug. Door op te bergen op kleur en materiaal ontstaat er eenheid en rust. Bijvoorbeeld je kledingkast of boekenkast zijn makkelijk op kleur te leggen voor een rustige uitstraling.

Het effect van een opgeruimd huis

We hebben nu dus opgeruimd, en alleen de allermooiste en fijnste spullen bewaard. Doordat je alles in je handen hebt gehad en bewust gekozen hebt voor datgene wat je wilt houden waardeer je de spullen ook. Je kunt ervan genieten en je gebruikt het ook. Daarnaast blijft een opgeruimd huis ook eerder opgeruimd, wat mooi is wil je ook mooi houden. Er slingeren minder spullen rond, je hebt minder afleiding en daardoor meer rust in huis.

“Rust in je huis, rust in je hoofd”

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

One Response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *