bisti interieuradvies-keuken

Een duurzaam interieur, zo begin je

Steeds meer worden we ons bewust van de impact van de mens op de aarde. De enorme hoeveelheid spullen, snelle aankopen en het daarmee gepaard gaande afval.
We willen veranderen en er is veel over te lezen, soms zie je door de bomen het bos niet meer. Maar waar begin je nu? Moet je je hele huis verbouwen om met de goede materialen te werken? Of zie je straks wel, wanneer je misschien ooit gaat verhuizen?

Het belangrijkste dat ik mee wil geven, begin klein. Wordt je bewust van je omgeving, de impact en doe wat bij je past. Na de eerste stap, die goed voelt, volgen er meer stappen. En weet je, eigenlijk is die eerste stap al gezet door dit artikel te gaan lezen.

Als eerste, kijk eens om je heen. Wat heb je aan spullen en wordt je hier ook blij van? Er is een maatschappij ontstaan waarin alles te koop is en ook nog eens in grote aantallen. Snelle aankopen worden makkelijk gedaan. Is het een impulsaankoop of wordt je er ook echt blij van? Door hierbij stil te staan voordat je iets koopt besef je dat je het misschien helemaal niet écht nodig hebt, beter laten staan dus. Ga voor mooie artikelen welke je waardeert en echt graag terugziet in je interieur.
Kijk voor nieuwe meubelen naar de herkomst van de meubelen. Zijn ze na gebruik weer te verwerken tot nieuwe grondstoffen? Zijn de meubelen in Nederland geproduceerd?

Door te kijken naar de herkomst en de samenstelling van de materialen, wordt je bewuster van de aankoop. Wil je een meubel dat met ambacht en passie is geproduceerd, en ook nog eens een achterliggend verhaal heeft? Of een meubel dat in de massa is geproduceerd onder slechte arbeidsomstandigheden en vervolgens een lange bootreis heeft moeten maken?

Ben je uitgekeken op je interieur of voelt het niet als een fijne plek, kijk dan eens naar mogelijkheden die er zijn met de spullen die je hebt. Door de meubelen te verschuiven kan er een gehele andere sfeer ontstaan. Ook kan een meubel met een andere kleur een hele andere uitstraling krijgen. Er zijn ook bedrijven die dit voor je kunnen doen. Of vervang bijvoorbeeld alleen het blad van je tafel en hergebruik het onderstel.
Niet alleen meubelen maar ook kleine items zoals krukjes, fotolijstjes of bloempotten kunnen een andere uitstraling krijgen met een andere kleur. Of maak een schoenenrek of kast van bijvoorbeeld verzamelde wijnkistjes.

Wil je een stapje verder gaan dan kun je de muren een andere kleur of een behang geven. Kies hierbij voor verf gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Naast dat dit beter is voor het milieu is het ook  beter voor je gezondheid omdat er geen giftige stoffen vrijkomen wanneer het op de muur zit. Kies je voor behang let er dan op dat de inkt op waterbasis is en kijk of het een FSC keurmerk heeft. Je kunt ook kiezen voor behang van gerecycled papier.

Tot slot het toevoegen van planten aan je interieur. Planten halen de natuur letterlijk naar binnen en hebben een positieve uitwerking op je gezondheid. Je zorgt letterlijk voor de natuur en gaat het meer waarderen. Ook zetten planten koolstofdioxide om in zuurstof. De groene kleur zorgt voor een rustig gevoel en minder stress.

De weg naar duurzaamheid begint met een eerste stap. De stap welke je zelf kan zetten en de weg naar een duurzame wereld steeds leuker maakt!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Inspiratienieuws?

Vind je het leuk om tips en informatie te ontvangen over interieur, ontspannen wonen en rust in huis? Laat dan hier je mailadres achter en je ontvangt maandelijks Bisti-Inspiratienieuws in je mailbox.