houthaard buiten

Een duurzaam houtvuurtje

Een knisperend houtvuurtje, de dansende vlammen en de geur van droog brandend hout. Volgens mij herkennen we het allemaal. Maar is het ook wel goed voor het milieu? De rookontwikkeling welke gepaard gaat met het branden van hout bevat verschillende schadelijke stoffen. Deze zijn niet goed voor de gezondheid en het milieu, zoals onder andere fijnstof en koolmonoxide.
Door rekening te houden met onderstaande punten, kun je ervoor zorgen dat het minder schadelijk is voor jezelf en de natuur:

Hout
Gebruik alleen droog en schoon hout, het hout moet minimaal twee jaar gedroogd zijn en de stukken mogen niet te dik zijn. Je kunt kant en klaar hout kopen maar je kunt het ook zelf kloven en opslaan. Zorg dat het hout beschermd is voor de regen maar de wind er wel doorheen kan, dit bevorderd het droogproces en voorkomt schimmelvorming. Bij de aanschaf van het hout kun je letten op het keurmerk FSC of PEFC, dit hout komt uit een verantwoord beheerd bos.

Vuur
Maak het vuur aan met kleine houtjes en aanmaakblokjes, zodra deze goed branden kunnen er een paar grotere stukken hout bij. Maak het vuur niet te groot, hierdoor blijft het een sfeervuurtje en kan de lucht beter circuleren. Zorg dat er voldoende zuurstof bij het vuur kan. Hierdoor verloopt de verbranding beter en komt er minder rookontwikkeling. Een goed vuur heeft gele gelijkmatige vlammen en geeft weinig rook.

Zorg altijd voor een goede ventilatie in huis en stook geen vuur wanneer het windstil of mistig is. Het is belangrijk dat de schadelijke stoffen weg kunnen en niet blijven hangen. Laat het vuur zelf en geleidelijk uitgaan.

Ontspanning
Een houthaard kan zowel binnen als buiten voor een gezellige sfeer zorgen. Het prikkelt diverse zintuigen zoals de geur van het hout, de warmte die afgegeven wordt en het mooie plaatje van de dansende vlammen. Even een momentje voor jezelf in een fijne stoel of op een heerlijk kleed. Gedachten op nul of heerlijk wegdromen, een perfecte plek voor een ontspannen interieur.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Inspiratienieuws?

Vind je het leuk om tips en informatie te ontvangen over interieur, ontspannen wonen en rust in huis? Laat dan hier je mailadres achter en je ontvangt maandelijks Bisti-Inspiratienieuws in je mailbox.