moodboard bisti.pptx

Duurzaamheid in je interieur

De laatste jaren zijn we ons steeds meer bewust van duurzaamheid en circulariteit. In de bouwsector wordt hier al veel aandacht aan besteed. Bouwmaterialen hergebruiken, rekening houden met het isoleren van de woning en het zelf opwekken van energie.
Mijn missie is om dit ook verder door te voeren naar het interieur. Er zijn steeds meer mogelijkheden om de inrichting van je huis ook duurzaam uit te maken.
Wat is duurzaamheid?
Een product is duurzaam wanneer het:
– Lang kan bestaan
– Gemaakt is van grondstoffen welke niet schadelijk zijn voor het milieu
– Energiebesparend is in gebruik of productie
Hoe kun je dit toepassen in het interieur?
wandbekleding
Er zijn diverse mogelijkheden voor het duurzaam bekleden van de wanden. Leemstuc of pleisterkalk bestaat uit natuurlijke materialen en zijn geschikt voor wandafwerking. Leemstuc bestaat uit leem, water en zand en is vochtregulerend. Hierdoor is dit goed toepasbaar in de badkamer. Pleisterkalk, ook wel tadelakt genoemd, bestaat uit kalk, marmerpoeder, mineralen en natuurlijke pigmenten in poedervorm. Pleisterkalk is geschikt voor binnen en buiten gebruik. Tevens is het geschikt voor badkamers.
Daarnaast zijn er vele mogelijkheden in wandpanelen van natuurlijke materialen zoals bamboe, mos, resthout, leer en kokosnoot. De materialen hebben allemaal een natuurlijke uitstraling en maken van je wand iets unieks.
Qua behang is vliesbehang een duurzame keuze. Het is sterk en gaat lang mee. Er zitten weinig schadelijke stoffen in en is biologisch afbreekbaar.
Raambekleding
Het gebruik van gordijnen verminderd warmteverlies naar buiten. Zo houdt je meer warmte binnen door ’s avond en ’s nachts de gordijnen dicht te doen. Wanneer je een radiator hebt onder het raam, zorg er dan voor dat het gordijn niet voor de radiator hangt. De warmte wordt daar dan door tegengehouden. Plisségordijnen hebben een isolerende werking door het laagje lucht wat zich erin bevindt. Er zijn ook plisségordijnen met een aluminium coating, deze hebben een nog hogere isolatiewaarde.
Je kunt ook kiezen voor raambekleding gemaakt van natuurlijke of gerecyclede materialen. Zo is bamboe erg duurzaam. Er zijn jaloezieën en rolgordijnen verkrijgbaar van bamboe in verschillende kleuren. Ook kun je kiezen voor rolgordijnen van gerecycled plastic of papier. Linnen gordijnen zijn ook een duurzame keuze. Linnen wordt gemaakt van vlas en voornamelijk in Europa geproduceerd. Het groeit in arme grond en heeft weinig water nodig.
vloerbekleding
Voor de vloer bestaan er ook diverse duurzame oplossingen. Eerder had ik het over bamboe voor de raambekleding. Dit materiaal is ook goed geschikt voor vloeren.
Marmoleum en vinyl bestaan uit natuurlijke materialen. Zo wordt marmoleum gemaakt van: jute, vlas, hars, lijnzaadolie, houtmeel en kalksteen. Het is in diverse kleuren leverbaar en geschikt voor vloerverwarming. Ook is het makkelijk schoon te houden en geschikt voor mensen met allergieën.
Daarnaast zijn er vloerkleden van bijvoorbeeld sisal, jute of kokos. Of kies je voor gerecycled textiel of resten vloerbedekking welke worden verwerkt tot nieuwe tapijten.
meubelen
Dan nog meubelen en materialen welke gemaakt worden van natuurlijke of hergebruikte grondstoffen. Circulariteit wordt een steeds bekender begrip. Het meubel wordt zo gemaakt dat de onderdelen later weer opnieuw verwerkt kunnen worden. Tijdens het produceren wordt er zo min mogelijk afval geproduceerd. Het afval dat er is, wordt ook weer gebruikt voor andere grondstoffen.
Naast nieuwe, duurzame meubelen is tweedehands kopen ook een duurzame oplossing. Het hoeft niet altijd nodig te zijn om andere meubelen te kopen. Je kunt de meubels een andere plek in huis geven. Of een andere gebruiksfunctie aan het item geven, hierdoor krijgt het ook weer een tweede leven.
milieuvriendelijke verf
Tot slot nog verf. Tegenwoordig is er steeds meer verf op waterbasis. Dit is minder belastend voor het milieu en gebruiksvriendelijk. Wil je nog milieubewuster kiezen voor verf? Ga dan voor verf die volledig uit natuurlijke materialen bestaat zoals kalk, lijnolie, hars en natuurlijke pigmenten. Kalkverf en krijtverf zijn hier bekende voorbeelden van.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

One Response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inspiratienieuws?

Vind je het leuk om tips en informatie te ontvangen over interieur, ontspannen wonen en rust in huis? Laat dan hier je mailadres achter en je ontvangt maandelijks Bisti-Inspiratienieuws in je mailbox.