IMG_8897

De voordelen van natuurlijke materialen in je interieur

We zijn ons bewuster van de natuur, het klimaat en de impact van de mens op het milieu. Er is meer interesse in duurzaam wonen en energieneutraal bouwen. Ook voor het interieur kun je kiezen voor natuurlijke materialen. Denk hierbij aan bamboe, leemstuc, marmer en linnen. Eerder schreef ik er een blog over.
Natuurlijke materialen in je interieur, beter voor het milieu maar ook voor jezelf levert het voordelen op:

Rust

Wanneer je aan rust denkt komt vaak de gedachten naar boven van een bos, een stuk natuur of een landschap. Wegdromen onder de wolken welke voorbij trekken of zwijmelen bij de zonsondergang. Natuurlijke elementen welke een associatie geven met rust. Dit gevoel kun je ook in je eigen huis creëren. Door een rustige omgeving kun je beter ontspannen en ervaar je minder stress.

Veel voorkomende kleuren uit de natuur zijn groen, bruin, beige. Kleuren welke mooi te combineren zijn en uit zichzelf zorgen voor rust door de matte uitstraling. Hierin zijn vele variaties mogelijk.

Gezondheid

Natuurlijke materialen bevatten geen schadelijke stoffen en zijn daardoor beter voor onze gezondheid. Er komen geen schadelijk stoffen vrij welke we inademen. Omdat er geen chemische processen plaats hoeven te vinden bij de verwerking, is er ook minder CO2 uitstoot. Tevens is de verwerking van het afval minder vervuilend voor de omgeving.

Fijne akoestiek

Het materiaal is van zichzelf grover waardoor het geluiden dempt en opneemt. Dit is beter voor de akoestiek. Ook planten, met name planten met grote bladeren, zorgen voor een betere akoestiek. De bladeren nemen het geluid op en de galm wordt doorbroken. Een goede akoestiek zorgt voor minder prikkels en meer rust.

Isolatie, luchtvochtigheid

Door het gebruik van leem als wandbekleding kan het vocht in huis gereguleerd worden. Leem neemt dampen op welke afkomstig zijn van ademen, koken en douchen en geeft het vocht terug wanneer het droog is. Een goede vochtbalans in huis is ook belangrijk voor bepaalde allergieën. Zo houdt huisstofmijt van vocht, hoe droger en beter geventileerd het huis hoe minder huisstofmijt. Tevens heb je minder last van schimmels bij een goede vochtbalans.

Kostenbesparing door hergebruik

Natuurlijke materialen en kleuren zijn neutraal en makkelijk te combineren. Wanneer je graag de trends volgt kun je een paar items aanpassen en hoef je niet het hele interieur te vervangen. Je kunt in de natuur vele mooie materialen vinden welke gebruikt kunnen worden als aankleding, bijvoorbeeld een losse tak, snoeiafval of een mooie steen. Kijk eens goed om je heen tijdens een wandeling en zie wat voor moois de natuur te bieden heeft. Ook is het leuk om zelf planten te stekken of te kweken. Voor je het weet heb je door de aanschaf van 1 plant een hele plantenfamilie in huis.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Inspiratienieuws?

Vind je het leuk om tips en informatie te ontvangen over interieur, ontspannen wonen en rust in huis? Laat dan hier je mailadres achter en je ontvangt maandelijks Bisti-Inspiratienieuws in je mailbox.